Ένας άλλος καθρέφτης

 

Νουβέλα, εκδ. Φύλλα, 1999

 

«Με γλώσσα απλή και άνετη, με παπαδιαμάντειες περιγραφές και ευριπίδειες αποχρώσεις πάνω στη γυναικεία φύση και ‘δύναμη’, μας παρουσιάζει τη νουβέλα της σαν θεατρικό έργο υψηλών απαιτήσεων. Κι εμείς, αναγνώστες – θεατές, ζούμε έναν ολόκληρο πόλεμο συναισθημάτων που πλημμυρίζουν τη ψυχή της Λήδας, της κάθε Λήδας, στον αγώνα της ως μητέρας (…)»

Isabelle MARATON – ARGYRAKIS

Professeour de l’universitѐ de Mons

Καθηγήτρια Παν/μίου Μονς (Βελγίου)

 

 

 «(…) Το νέο σας βιβλίο μου άρεσε πολύ. Το διάβασα αμέσως. Δεν ξέρω γιατί. Συνήθως περνούν μέρες και μήνες –λόγω φόρτου εργασίας – να διαβάσω τα βιβλία που μου στέλνουν. Ίσως ο τίτλος και η ζωγραφιά του εξωφύλλου με ώθησαν να ανακαλύψω μύχιες σκέψεις και συναισθήματα της γυναίκας που τραυματίζεται ψυχικά από την μαστεκτομή. Και πάλι συγχαρητήρια. Εύχομαι και εις ανώτερα (…)»

Κωνσταντίνος Νίκας

Καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας,

ISTITUTO UNIVERSITARIO ORIENTALE,

Dipartimento Di Studi Dell’Europa Orientale,

Lingua e Letteratura Neogreca

 

 

«Η νουβέλα της Τούλας Σουβαλιώτη – Μπούτου έχει ένα θέμα καθόλου σπάνιο, δυστυχώς, στη ζωή, όχι όμως δοσμένο από τη λογοτεχνία. Πρόκειται για την περίπτωση μιας νέας γυναίκας που κάνει εγχείρηση μαστεκτομής. Οι ψυχολογικές διακυμάνσεις, η ανασφάλεια, όλα τα προβλήματα που γεννιούνται στην καθημερινή της ζωή δίνονται ολοζώντανα από τη συγγραφέα, που με τη διπλή ιδιότητα της συγγραφέως και της γιατρού μπορεί να εμβαθύνει σ’αυτό το ανθρώπινο δράμα, να κατανοήσει, ν’αναλύσει τις αντιδράσεις της ηρωίδας αλλά και να δώσει τα μηνύματα, ελπίδα για αποκατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα της επιστήμης στην πρότερη ζωή της… γυναίκας. Με όλη την επίγνωση του τι της συνέβη, να ξαναβρεί τη χαρά, τον έρωτα, την ηρεμία και την πίστη της στη ζωή»

Γ. Σαββίδης

Απογευματινή της Κυριακής, 27.2.2000

 

 

«Η ΝΟΥΒΕΛΑ  σας με περέσυρε και την διάβασα αμέσως (…) Άλλωστε η ιδέα και ο πυρήνας του έργου σας είναι τόσο καθημερινός που τον βλέπεις να περιφέρεται ανάμεσά μας, σε γνωστούς και φίλους (…) Αλλά εσείς δεν δώσατε το βάρος στην αρρώστια και τον κίνδυνο, ο οποίος προβάλλει αλλά θελήσατε να έχετε ως επίκεντρο –και ορθά – την ψυχική τρικυμία που προκαλεί και φαίνεται καθαρά πως εκεί είναι ο στόχος σας: Η ανατροπή στη ψυχοσύνθεση αυτής της γυναίκας, της οποίας με ένα θαυμαστό τρόπο της βρίσκετε την ισορροπία πολύ γρήγορα (…)»

Παναγιώτης Τέτσης

(Ακαδημαϊκός)

7.6.1999