ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΠΕΙΡΑΪΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»
Η ιστορία του «Πειραϊκού Συνδέσμου» αρχίζει το 1894, με την ίδρυση του κορυφαίου αυτού Πνευματικού Σωματείου του Πειραιά. Μεταξύ των άλλων πνευματικών ενδιαφερόντων, πολλών και ποικίλων και η κυκλοφορία ενός περιοδικού που γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα πνευματικό όργανο ευρύτερης πνευματικής καλλιέργειας και πανελλήνιας έκφρασης.
Δυο αξιόλογοι νέοι ποιητές και λόγιοι του Πειραιά ήταν οι ιδρυτές του.
Η Ισιδώρα Καμαρινέα, φιλόλογος, λογοτέχνης, που διέπρεψε σαν καθηγήτρια της Βυζαντινής και Νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Μπόχουμ της Γερμανίας, και ο Κλέαρχος Μιμίκος, ο οποίος κράτησε ύστερα από την αποχώρηση της Καμαρινέα, τα Πειραϊκά Γράμματα ως το 1947, με μια σύντομη διακοπή τότε με τα γεγονότα του πολέμου. Ο Μιμίκος έφυγε από τη ζωή το 1994.
Το πρώτο τεύχος των Π.Γ. περιελάμβανε συνεργασίες αμιγώς Πειραιωτών λογοτεχνών, όμως μετά επεξέτειναν τον κύκλο των συνεργατών σε λογοτέχνες πανελληνίου κύρους. Όπως στο 2ο τεύχος, που ήταν ένας ογκώδης τόμος αφιερωμένος στα «Λουλούδια» και έγραφαν οι: Κ. Παλαμάς, Στρ. Μυριβήλης, Π. Καραγάτσης, Φ. Κόντογλου, Χρ. Λεβάντας, Δ. Καμπούρογλου, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Γρ. Ξενόπουλος, κ.α.
Περιείχε ξυλογραφίες του Δ. Γαλάνη, του Τάσσου, αντίγραφα έργων του Κ. Παρθένη, Β. Φαληρέα, Αγγ. Χατζημιχάλη, κ.α.
Το 4ο τεύχος του πρώτου χρόνου του περιοδικού, δηλ. το τεύχος 1940 Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, το βρήκε στο τυπογραφείο και θέλοντας οι εκδότες του να συμβάλλουν στην ιστορική ώρα της Ελλάδας καταχώρησαν στο εξώφυλλο ένα τετράστιχο «Η ΕΛΛΑΔΑ» (πιθανώς του Κ. Μιμίκου). Και επίσης κείμενα των Δ. Βουτυρά, Ν. Χατζάρα, Χρ. Λεβάντα και Κ. Σούκα, με την τίτλο «Οι Πειραιώτες λογοτέχνες για τον Εθνικό Αγώνα».
Το 1994 (με πρόεδρο τον αείμνηστο Γεώργιο Ρεδιάδη , ο έφορος τότε του Φιλολογικού Τμήματος, ιατρός Νίκος Σκαράκης εισηγήθηκε και πρωτοστάτησε στην καθιέρωση δυο πνευματικών δραστηριοτήτων. Την έκδοση πάλι των «Πειραϊκών Γραμμάτων» και το θεσμό των Λογοτεχνικών Βραβείων. Οι στόχοι πραγματοποιήθηκαν. Τα λογοτεχνικά βραβεία, με μια Πανελλήνια συμμετοχή λογοτεχνών στο διαγωνισμό, έγιναν θεσμός, που οργανώνεται κάθε 2 χρόνια.
Πάντα με μια υψηλής στάθμης λογοτεχνική προσφορά το περιοδικό ύστερα από δέκα χρόνια πέρασε στη λογοτεχνική επιμέλεια της Τούλας Μπούτου. Από τον Δεκέμβριο του 2004 μέχρι και σήμερα. Πριν από 2 χρόνια το περιοδικό μας διεκρίθη μαζί με άλλα 39 λογοτεχνικά από όλη την Ελλάδα –σαν «περιοδικό Λόγου και Στοχασμού» από το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό ΚΕντρο ΒΙβλίου) και έλαβε μέρος στο ειδικό περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η επιχορήγηση από το Ίδρυμα Ουράνη έπαψε να μας χορηγείται προσφάτως. Μα θα επανέλθουμε, γιατί το περιοδικό πρέπει να ζήσει. Ιδιαίτερα στους σημερινούς αντιπνευματικούς καιρούς η έκδοση εντύπων που συμβάλλουν στην ενημέρωση, στην προώθηση στην πρόοδό της πνευματικής κίνησης, είναι πολύτιμα –που όλα θα γράψουν κάποια ιστορία.
Τούλα Μπούτου